De fem R'n
De fem (heliga) R'n inom Zero Waste ska nu få en närmare förklaring. Jag föredrar att se dessa som riktlinjer och guidning istället för hårda pekpinnar. Det viktiga är att vi alla försöker förändra, vissa saker är krångligare och mer tidskrävande än andra men med lite tid sitter de nya tankesätten där.
Refuse - Avstå
Att från första början faktiskt avstå sparar in på nästkommande steg direkt. Att säga nej direkt till saker du faktiskt inte behöver låter kanske simpelt och ja, det är trots allt ganska lätt!
Nej till den där extra påsen i affären, nej till den där gratiskaffet i plast-/pappersmugg som det där företaget bjuder på, nej till gratisprover av en parfym som förmodligen bara kommer bli liggandes längst ned i necessären, nej till goodiebags där hälften ändå bara är reklam, nej till en påse runt de där bananerna eller vitlöken.
Tänker man efter så är det ganska mycket du kan tacka nej till direkt och därmed undvika det där direkta och onödiga skräpet. Vet du med dig att du gärna vill ha en daglig to-go kaffe eller att du ofta äter en köpesallad till lunch, då kanske det är dags att investera i en återanvändningsbar mugg och hela tiden ha med dig bestick i väskan?
Reduce - Minska
Genom att skifta ditt köpbeteende till att bli mer eftertänksamt och medvetet kan du minska ditt avtryck rejält. Att försöka avstå från impulser och trender och tänka igenom innan köp ifall det är något du faktiskt behöver eller om det bara är okynnesköp?
Ett ytterligare led att ha i åtanke när du ska köpa är att ta en kik på material och kvalitet. Är det en produkt som kommer hålla? Såklart spelar priset stor roll men ibland kanske det är mer värt att investera lite extra i något som kommer hålla länge.
Reuse - Återanvänd
Att använda och skapa nytta för dina redan köpta ting är prio här. När du känner att du inte har behovet av det längre, kan du laga? Kan du göra om så det kan användas på ett annat sätt? Här gäller det att ha fantasi och om du känner att du saknar kunskap för att sy eller laga en klack på skon så är det ju tur att det finns både skräddare och skomakare som har det som specialitet. Detta gäller inte bara kläder, teknikprylar som telefoner och datorer kan ju oftast bytas batteri på eller lagas i första hand.
Köpa second hand = återanvända! Hur man än gör så kommer du ha saker och kläder som du ej längre har behov av och vad är då bättre än att sälja eller donera? Någon annan får användning för det och du kanske kan få tjäna en slant. Åt andra hållet kan ju även du göra fynd när andra väljer att sälja saker de ej längre har användning för. Loppisar, second hand-butiker och köp-och-sälj-hemsidor hjälper dig att spara pengar och du får hem något som är nytt för dig. Win-win!
Här kommer vi åter in på det som nämndes under Refuse. Att investera en gång i sådant som du kan återanvända om och om igen istället för att dagligen eller ofta behöva köpa nytt, exempelvis en kaffekopp att ha med dig på språng eller i bilen, vattenflaska, bestick, kasse att ha i väskan. Dock är det ju även här bättre att använda det du först har innan du köper nytt, exempelvis så äger förmodligen de flesta av oss redan kassar till tusen.
Recycle - Återvinn
Att sortera sitt avfall och skicka till återvinningscentraler och återvinningsstationer är såklart jättebra men det finns också en anledning till att denna punkt hamnar en bit ner på trappan. Vi svenskar är duktiga på att sortera men vi svenskar är också duktiga på att leva slösaktigt och som att vi har flertalet jordklot.
Vissa material, som metall och glas, kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten blir sämre medan andra material (exempelvis plast och papp) har ett begränsat antal omgångar innan kvaliteten försämrats. När man jämför papp och plast får man dock tänka på vad det tillverkas av, förnybara resurser vs. fossila material.
Att återvinna är givetvis bra då vi sparar in på nya material som annars kräver mycket energi för att tillverkas men att i första hand tänka till och undvika återvinningskärlen är det bästa. Att i första hand anamma tidigare steg (Refuse, Reduce, Reuse) och tänka cirkulärt kommer minska avfallet som hamnar i dina sorteringskärl.
Det kan tyckas att det mesta som sorteras i hemmet är förpackningar från mat och det är idag svårt att sålla bort eftersom det mesta faktiskt är packat. Butiker som säljer mat och hushållsprodukter förpackningsfritt finns, väl värda att ge ett försök. Till dess kanske du kan skippa nätet med apelsiner eller äpplen och köpa lösvikt eller köpa dina nötter i naturgodishyllan istället för packade i plastpåse. Många gårdsförsäljare av frukt och grönsaker är ofta också sparsamma med paketering.
Som ovan nämnt kring hur många gånger vissa material kan återvinnas kan man alltid tänka på att välja vissa förpackningsmaterial före andra när man handlar mat.
Rot - Kompostera
Det femte R'et är Rot, eller kompostera. Kompostera kan även du som bor i lägenhet göra, kanske kan en bokashi-hink vara den bästa lösningen då. Sköts det på rätt sätt luktar inte kompostering och i slutändan har du fenomenal planteringsjord och näring till dina växter eller odlingar.
Det mesta matavfallet som blir i Sverige hamnar i rötningskammare och blir så småningom biogas eller biogödsel till jordbruken. Det är bra att det tas till vara men det bästa är såklart att all mat används. Ibland är det dock svårt att undvika att det bildas matavfall, både genom att det glöms bort i kylskåpet och hinner bli för gammalt men sedan hackas och skalas mycket av råvarorna också bort. Testa göra din egna buljong på rester som stjälkar, stumpar och skal från grönsaker. Mängder av recept finns en googling bort.
Foto av Matt Seymour på Unsplash