Födelsedagspresenter, gå bort-presenter, krya på dig-presenter och när vi nu går mot tomtetider, julklappar! Visst finns det många tillfällen då det kan passa att ge bort en gåva, men hur ska man egentligen tänka om man samtidigt vill ha ett hållbarhetstänk i det hela? Det finns många svar men här delar vi med oss av några tankesätt som vi har.


DIY - DO IT YOURSELF
Vi har alla olika färdigheter och detta är kanske inte för alla men gillar du att pyssla och knåpa? Perfekt! Kavla upp ärmarna, tvätta händerna och baka en kaka, gör egen müsli och häll i en fin burk med sidenband runtom, gör marmelad och slå in tillsammans med ett gott (kanske hembakat?) bröd. Eller varför inte ta sticklingar från dina blommor? Framkalla ett fint kort på er och rama in? Betala ett årsmedlemskap i någon välgörenhetsorganisation och gör ett fint medlemskort? Du ger bort något du lagt din tid och tanke i.

ÅRETS MEDVETNA JULKLAPP 2022
Passande nog är årets medvetna julklapp (som föreningen Medveten Konsumtion och klimatklubben.se utser) det hemstickade plagget. Motiveringen lyder: 

"Årets Medvetna Julklapp 2022, det hemstickade plagget, är en omtänksam gåva i tiden som hjälper mottagaren att spara el under pågående energi- och klimatkris genom att göra det möjligt att sänka innetemperaturen. Det är dessutom en klapp som värnar om stickhantverket och småskaliga textilhantverkare, samtidigt som det är en klapp som både kan köpas begagnad eller tillverkas av givaren själv."

Sticka själv, anlita någon som kan eller besök en second hand-butik och du är i hamn!

ÅRETS JULKLAPP 2022
Även "Årets Julklapp", som HUI (Handelns Utredningsinstitut) utser, är det hemstickade plagget. Det vankas mjuka paket under julgranarna i år!


UPPLEVELSE
En upplevelse är sällan en dålig idé att ge bort och innebär ofta mervärden som gemenskap, skratt, kunskap och härliga samtal. Bio, gå ut och äta, hyra kanot och paddla, spaupplevelse, vinprovning, matlagningskurs, rida islandshäst, privatlektion i någon idrott personen gillar, med mera, med mera. Närmare förklaring behövs inte.


SECOND HAND
Att inhandla presenter second hand är inte bara ett hållbart val, det är oftast billigt och du får en unik present. Det är lätt att klämma, känna och hitta användbara grejer i de fysiska second hand-butikerna men det är lite utav ett lotteri då man aldrig vet vad som kommer finnas. Låt oss därför inte glömma andrahandsmarknaden som finns på internet. Där kan du söka efter specifika produkter och många gånger är produkterna i nära nyskick. Win win!

ÅRETS SECOND HAND-JULKLAPP 2022
Årets second hand-julklapp är: Tavlan!
"Men jag kan ingenting om konst?" Nej, det är inte det lättaste området men det viktigaste är ju att du tycker om den....och kanske den du ska ge den till såklart.


KÖPA NYTT
Alla handlar emellanåt något nytt, både till sig själv och som present men kanske kan man tänka såhär inför nyköp:

- Se över andrahandsmarknaden först. Utbudet är B-R-E-T-T!

- Finns det ett verkligt behov eller kommer produkten ligga oanvänd?

- Se över var och hur varan är producerad 

- Välj hållbara material, undvik plast och syntetiska material om möjligt

Sen är det såklart skillnad på att köpa en ny ljusstake och en ny bambutandborste eller ansiktskräm (blink blink), vissa produkter vill man helst ha oanvända när man köper dem.

 

Foto av Nina Mercado på Unsplash

november 18, 2022

Lämna en kommentar